AANDACHT VOOR ROUW

Mijn zomerblog “Ben jij een Brandaris?”, bleek bij nogal wat lezers een snaar te raken en riep herkenning op. Al vind ik het een moeilijk en verdrietig onderwerp, ik heb besloten om het thema rouw toch nog een keer op te pakken.

Krantenartikel over rouw
Een paar weken na het overlijden van mijn moeder kreeg ik van twee kanten een krantenartikel over rouw toegestuurd. Ik wil dit sterke artikel uit de Trouw graag met jullie delen omdat het thuishoort binnen het HR-vakgebied en nuttige informatie bevat voor leidinggevenden.

Oprechte aandacht
Het artikel in de Volkskrant van Mirthe Berentsen over rouw beschrijft hoe belangrijk oprechte aandacht is voor iemand die rouwt. Aandacht is minstens zo belangrijk als tijd. De periode van rouw laat zich niet vastleggen in een x- aantal weken of maanden. Terwijl wij verwachten dat iemand snel de draad weer oppakt, toonde een Amerikaans onderzoek aan dat de omslag zo rond de vijfhonderd dagen plaatsvindt. Hoewel men zegt dat ‘tijd alle wonden heelt’, is tijd alleen niet voldoende volgens Bertens. Hebben we wel echt goed geluisterd naar wat iemand nodig heeft om weer in balans te komen? Hebben we nog wel belangstelling voor het antwoord als we na een half jaar vragen hoe het met diegene gaat? Of denken we stiekem: ‘Ben je er nu nog niet overheen?’.

Ze zeggen dat het over gaat
Onlangs heb ik samen met een van mijn beste vriendinnen gewandeld in Oostenrijk. Tijdens onze wandelingen hebben we het vaak over haar en mijn verdriet gehad. Zij heeft vorig jaar haar man verloren en heeft ervaren hoe pittig het is om je werk weer op te pakken. Zij werkte met hem samen en dan betekent het dat je in de rouwperiode tijdens je werk ook nog eens voortdurend met het gemis wordt geconfronteerd.

Naast steun van familie, vrienden en buren, heeft zij veel gehad aan het boek “Ze zeggen dat het over gaat” van Johan Maes en Evamaria Jansen. Dit boek gaat over het omgaan met verlies en rouw en beschrijft dat iedereen een unieke manier heeft van rouwen, omdat we allemaal verschillend zijn. De schrijvers pleiten voor een cultuur waarin rouw wordt erkend als belangrijk onderdeel van ons leven. Iedereen wordt vroeg of laat immers met het verlies van dierbaren geconfronteerd.

4 dagen aandacht voor rouw?
Rouwverlof voor werkenden duurt maximaal 4 dagen. Is dit te kort, dan moet je je ziek melden. Een tamelijk absurde regelgeving. Natuurlijk kun je ziek van verdriet zijn, maar het rouwen op zich is geen ziekte. Ik denk dat de wijze waarop organisaties ‘aandacht’ hebben voor medewerkers die worstelen met het overlijden van een dierbare over het algemeen nog wel wat kan verbeteren. Want als je ‘stikt in je verdriet’ en er nog van alles moet worden geregeld, is het soms moeilijk om keuzes te maken en zelf aan de bel te trekken. Je ziet vaak geen alternatieven en je wilt ook niet zielig worden gevonden.

De gestelde periode van maximaal 4 dagen is in een aanzienlijk deel van de gevallen veel te kort. Natuurlijk kan werken goed helpen om de zinnen even te verzetten. Het kan helend zijn om je te concentreren op je collega’s en andere zaken, en wellicht kun je weer eens lekker met elkaar lachen.

Maar naast werken blijft het verwerken. We verwerken ons verdriet allemaal op een eigen manier en het zou fijn zijn om hier meer aandacht en ruimte voor te ontvangen, mocht dat nodig zijn.

Kennis en ervaringen delen
Ik ben op zoek naar organisaties die oprecht aandacht schenken aan rouwverwerking. Als jij in een organisatie werkt, die een goed rouwprotocol heeft en dit mag en wil delen, dan hoor ik dat graag van je via de mail: info@inukzoek.nl.  Ik een volgende blog kom ik hier dan op terug en verspreid ik een korte, downloadbare samenvatting. Uiteraard gebeurt dit met bronvermelding.

Je reacties op deze blog kun je via de mail geven, dan blijft het privé, of via de website onderaan de blog zodat anderen mee kunnen lezen en hier kracht uit kunnen putten.

Tot slot…Bevind je je in een periode van rouw, dan wens ik je veel kracht toe, en mensen in je omgeving die je oprechte aandacht geven.

Tot zover mijn steentje in de vijver, ik hoop dat jij jouw steentje ook in deze vijver gooit.

Met warme groet,

Nienke Schaap,

Executive- en team coach  |  Trainer  |  Spreker  |  Kennisdeler  |  Blogger

PS: Ken je iemand die ook iets aan deze blog heeft? Attendeer die persoon dan op mijn blog of stuur deze e-mail door. Bedankt!

 

Boekentips:

  • ‘Ze zeggen dat het over gaat’ van Johan Maes en Evamaria Jansen
  • ‘Homo Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid’ van Yuval Noah Harari.

Ik ben er net in begonnen en vind het fascinerend. Het boek werd mij door drie verschillende mensen aangeraden.

 

Agenda Inukzoek

Op elk moment van de dag
Online coaching programma Boost je Zelfvertrouwen
Als je iets heel graag wilt bereiken of in actie in wilt komen, maar het ontbreekt je aan vertrouwen in je zelf, dan is dit je kans.


19 januari
De Boost je Zelfvertrouwen Wandeling
09.30 – 11.30 uur Heerenveen – Oranjewoud
Prijs: koffie/thee en iets lekkers. Opgeven via bovenstaande link


25 januari
HR Business Café
over STRESSJAM, spelen met je eigen stresssysteem.
14.30 – 17.00 uur – bij de NOM te Groningen


08 februari

Masterclass Het Geheim van Gesprekken met Impact
09.00 – 17.00 uur in pand Omnyacc Synergie, Balthasarbekkerwei 90 te Leeuwarden
Voor leidinggevenden die goed voorbereid een ‘moeilijk’ gesprek of de jaargesprekken in wil gaan. Je kunt oefenen met eigen casuïstiek. Deze masterclass kan ook ‘in company’ worden gegeven.


15 februari
HR Business Café
Plaats en onderwerp nog onbekend.
Tijd: 14.30 – 17.00 uur

Verdere data voor HR Business Café’s in Friesland zijn: 12 april, 14 juni, 20 september, 15 november 2018 van 14.30 – 17.00 uur

 

Comments
  • Marie de Jonge
    Beantwoorden

    Bedankt voor het delen van dit artikel over het thema rouw. Ik geloof dat hier ook best meer aandacht aan besteed mag worden. Kennis en ervaringen delen is erg waardevol naar mijn idee. Ook leren over het rouwproces en ondersteuning krijgen hierin is belangrijk.

Laat een reactie achter

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.