Ben jij een Brandaris?

Traditioneel gebruik ik de blog in de zomer om terug te blikken op de eerste zes maanden van het jaar. Waar sta ik? Waar wil ik naartoe en lig ik nog op de juiste koers? Vorig jaar bestempelde ik de periode januari – juni nog als ‘goed’ (zie mijn blog ‘Jutten’). Dit jaar is het compleet anders. In het eerste halfjaar van 2017 raasde er een storm over mijn leven die me trachtte te ontwortelen en omver wilde werpen. Met hulp van familie, vrienden en collega’s hield ik mij staande. En niet alleen weerstond ik de storm; dankzij hun hulp en dankzij het geloof in eigen kunnen, maakte ik een persoonlijke groei door en voelde ik mij als de Brandaris van Terschelling in een herfststorm. 

Sinds de bouw in 1323 heeft de Brandaris veel veranderingen doorstaan. Dat het zijn oorspronkelijke missie nog steeds uitvoert, komt omdat de oudste vuurtoren van Nederland zich voortdurend aanpast aan de veranderende omstandigheden. Als extra functie is het nu zelfs een trouwlocatie.

Vroeger had je – zoals mijn overgrootvader die vuurtorenwachter op de Lange Jaap in Den Helder was – genoeg aan een gezond verstand, een goede conditie en ‘twee rechterhanden’. Tegenwoordig moet je een hbo-diploma hebben en over flink wat competenties beschikken wil je de scepter over een vuurtoren voeren. Met de veranderende functieomschrijving is ook de benaming veranderd van ‘vuurtorenwachter’ naar ‘nautisch verkeersleider’.

Duurzame inzetbaarheid in de storm
Zoals gezegd; het eerste half jaar van 2017 verliep stormachtig. Mijn moeder overleed en daarmee kwam zowel vreugde als verdriet los. Vreugde om wat was en verdriet om wat niet meer is. Zo’n life event heeft direct invloed op werk waarbij het niet uitmaakt of je nu in loondienst voor een baas werkt of een eigen onderneming hebt. Ik ben dankbaar dat ik de afgelopen jaren veel heb geïnvesteerd in mijn duurzame inzetbaarheid en in de samenwerking met andere ondernemers. Ik kon mij in deze verdrietige tijd staande houden met steun en hulp van collega’s, het begrip van klanten, een ander aanbod en vanwege mijn eigen mindset.

Kom in beweging als je niet in balans bent
Bij duurzame inzetbaarheid gaat het om een goede balans tussen:

  • je gezondheid (wat je lichaam aan kan);
  • je vaardigheden (wat je qua kennis en vaardigheden kunt);
  • je drijfveren (wat je wilt, waarom doe je wat je doet);
  • je werk (wat er van je gevraagd wordt en hoe dit is georganiseerd).

Geef jezelf eens een cijfer op deze vier punten van 1 tot 10. Ik hoop dat dat het bij jou op alle punten goed zit. Scoor je op een punt onder de vijf of zitten er zesjes bij; kom dan in beweging en wacht daar niet te lang mee. Een mindere score op het ene punt, beïnvloedt op den duur ook de andere onderwerpen. Disbalans dreigt en als je dan niet snel handelt, kan je leidinggevende/ werkgever je hier tijdens een functioneringsgesprek op aanspreken.

Slachtoffer of regiehouder?
Kijkend naar bovenstaande punten lijkt het alsof de eerste drie bij jezelf liggen en de laatste bij de werkgever. Dit is ten dele waar. Het klopt dat de werkgever bepaalt wat er van je wordt verwacht en hoe de organisatie is ingericht (structuur en processen). Het is alleen niet juist dat je hier geen invloed op hebt. Sterker nog, op alle genoemde onderwerpen heb je invloed. Het hebben van de juiste mindset is hierbij evenwel essentieel. Want bij een forse tegenwind of storm in je (werkzame) leven kun je twee dingen doen. Je kunt 1) een slachtofferrol aannemen of 2) besluiten weer de regie in handen te krijgen.

Een slachtofferrol aannemen, voelt eerst fijn. Verantwoordelijkheid hoef je niet te nemen en afwachtend kun je de schuld soms heerlijk bij de ander neerleggen. Hoewel dit prettig aan kan voelen, is deze houding op de lange termijn niet wenselijk. Het lost vaak niets op en verergert de situatie alleen maar. Je gevoel van machteloosheid neemt toe en anderen maken uit hoe jij je voelt. Dat is niet goed. Jij bent degene die invloed heeft op jezelf: wat je denkt en wat je doet.

Heb je invloed gehad op de storm?
Soms liggen de oorzaken ook écht buiten jezelf en daar kun je geen verantwoordelijkheid voor nemen. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een dierbare zoals mijn moeder. In die gevallen gaat het er om hoe de verantwoordelijkheid wordt genomen voor de reactie op dit gebeuren.

Overigens is de slachtofferrol mij af en toe ook niet vreemd. Enige tijd geleden wandelde ik met een coach. Ik zat in de slachtofferstand toen hij tijdens het gesprek dat we hierover hadden, zei: “Het ligt altijd aan jou”. Ik was niet blij met deze opmerking en reageerde defensief. Toen ik hier later over nadacht, besefte ik mij dat hij volledig gelijk had. Alleen ik kan mijn situatie beïnvloeden. Ik heb over mij heen laten lopen. Ik heb het conflict vermeden. Ik heb niet op tijd feedback gegeven. Als ik het wel had gedaan had het mij niet zoveel negatieve energie gekost en waarschijnlijk had ik de relatie ook nog gered. Win-win voor beiden.

Wees een Brandaris
Voer zelf de regie over je leven. Houd het heft in handen en wees een Brandaris. Je kunt je missie uitvoeren, je hebt overzicht en tijdens een storm val je niet om. Een manier om uit de slachtoffer mindset te komen, is jezelf elke dag vragen te stellen. “Wat leer ik hiervan en waarin kan ik groeien?”. Door het stellen van deze vragen, kom je er achter wat of wie je nodig hebt om je weer goed te voelen en de zaken anders aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld hulp nodig hebben, maar als je de overtuiging hebt dat je alles altijd alleen moet kunnen oplossen, kun je groeien in hulp vragen.

Als je mijn blogs over Betty, mijn mentor in Canada leest, lees je in haar verhaal dat – al ben je bijna honderd – je nog kunt leren en groeien. Veel mensen denken te vroeg in hun leven dat ze niet meer kunnen leren en groeien. Dat maakt dat ze kwetsbaar worden en zich een speelbal voelen van de vele veranderingen om hun heen.

Deel je ideeën over duurzame inzetbaarheid
Ik ben erg benieuwd hoe jij over duurzame inzetbaarheid denkt. Ik zou het fijn vinden als jij deelt wat jij of jouw organisatie doet aan duurzame inzetbaarheid zowel fysiek als mentaal, zodat anderen hier weer inspiratie uit kunnen halen. Er zijn veel verschillende wegen naar Rome en wat voor de een werkt, vindt de ander juist helemaal niet prettig.

Laat je licht regelmatig over jezelf heen schijnen, bekijk eerlijk hoe het echt met je gaat en verleg af en toe je anker, zodat je veerkrachtig in het leven kunt blijven staan.

“Als je een Brandaris bent, dan blijf je staan in een storm”  

Wij kunnen je in ieder geval als tip de Boost je Zelfvertrouwen Wandeling geven op 15 september 2017. We starten om 09.30 bij restaurant Koningshof te Heerenveen en gaan na een lekkere kop koffie lopen in het mooie Oranjewoud. De vorige keer kwamen er zelfs twee deelnemers uit Amsterdam op af. Dat is dan wel niet duurzaam voor het milieu, maar leuk was het wel. Hopelijk gaat de community van deelnemers zich uitbreiden over het hele land en dan kunnen we in andere provincies ook wandelingen organiseren. Help ons mee dit te realiseren door onze Facebook pagina van BJZ te liken. Verder kun je ter inspiratie de twee documenten op www.inukzoek.nl downloaden: 25 bouwstenen voor persoonlijke ontwikkeling en het ABC voor persoonlijke groei. Beide geven we gratis weg.

Een fijne zomer gewenst, waarin je hopelijk weer veel positieve energie op doet voor de komende maanden.

Met hartelijke groet vanaf Terschelling,

Nienke Schaap, trainer en (team) coach

  

Boekentips:

Voor wie van kunst en geschiedenis houdt: De Levens van Jan Six – Geert Mak

Huh?! De techniek van het omdenken – Berthold Gunster

Agenda Inukzoek

15 september
De Boost je Zelfvertrouwen Wandeling
09.30 – 11.30 uur
Heerenveen – Oranjewoud

21 september
HR Business Café | (Persoonlijk) Leiderschap: hoe coach je jezelf en hoe kun je anderen coachen?
14.30 – 17.00 uur – locatie nog onbekend

16 oktober
Masterclass Het Geheim van Gesprekken met Impact | Ga voorbereid de jaargesprekken in.
09.00 – 17.00 uur
Balthasarbekkerwei 90 te Leeuwarden – pand Omnyacc Synergie

 

Laat een reactie achter

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.