Waar je aandacht aan geeft, groeit. Ook geluk!

Onlangs woonde ik een presentatie bij van Leo Bormans, geluksambassadeur en schrijver van het boek: ‘The World Book of Happiness’. ‘Geluk’, zo zegt Bormans: ‘wordt voor 50% genetisch, 10% door je omgeving en 40% door jezelf bepaald.’. Met de eerste twee heb je gewoon te dealen. Daar valt weinig aan te veranderen. Maar die laatste 40% is interessant omdat je die zelf in de hand hebt. Besteed je hier dus bewust aandacht aan, dan neemt je geluksgevoel toe.

Aan de hand van Bormans onderzoek kunnen we concluderen dat iemand die positief in het leven staat en beschikt over goede genen, de ingrediënten in zich heeft die leiden tot een groot geluksgevoel. De andere kant is echter ook waar. De persoon die zich negatief laat beïnvloeden door de omgeving (bijvoorbeeld vrienden en collega’s)  en een starre mindset heeft, kan het lastig krijgen.

NEDERLANDERS BEHOREN TOT DE GELUKKIGEN DER AARDE
Hoe zit het met jou? Hoe gelukkig ben jij op een schaal van 1 tot 10? Ben je over het algemeen opgeruimd en tevreden of neig je naar het negatieve en voel je je ongelukkig?

Gaan we uit van het grote gemiddelde dan beoordelen Nederlanders hun leven gemiddeld met een 7.6. Daarmee behoren wij, samen met Denemarken (8.0), tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Ons land kent een hoge welvaart en het is hier goed gesteld met de vrijheid, veiligheid en gelijkheid. Dit in tegenstelling tot Zimbabwe dat een 3.0 op de lijst scoort.

Wij Nederlanders behoren tot de gelukkigen der aarde. Toch als je onze kranten leest en sommige politici mag geloven, lijkt het wel of dit cijfer niet klopt. Het nieuws in de kranten kent meer negatief- dan positief nieuws omdat – zo blijkt uit onderzoek – de lezer dit nu eenmaal graag wil lezen. Ook dragen een aantal politieke partijen met hun boodschap bij aan minder geluksgevoel. Zij verkondigen dat we in angstige tijden leven waarmee ze de bevolking polariseren. Er wordt zelfs met ‘internet-trollen’(nepprofielen) gewerkt (bron NRC dd 11 februari 2017). Het moet niet gekker worden. Volgens mij is een land nog nooit beter geworden van gelieg en polarisatie. We leven niet in een crisistijd, maar in een sterk veranderde tijd en dat is heel iets anders.

Natuurlijk, niet alle mensen in Nederland hebben het goed (getroffen). Zo kunnen we in Nederland veel meer inzetten op om- en bijscholing naar het voorbeeld van Denemarken. En degenen die echt ondersteuning nodig hebben, hebben recht op goede en professionele hulp. Richt die hulp zoveel mogelijk op zelfredzaamheid, want een afhankelijke positie maakt mensen niet gelukkig. Die tast je zelfvertrouwen aan.

KOM IN BEWEGING
Als je je overspoelt voelt door veranderingen, helpt het te weten dat je veertig procent van je geluksgevoel zelf in de hand hebt. Startpunt van je vertrek is op onderzoek uit te gaan: waar sta ik, wat kan ik en waar wil ik naartoe en hoe, via welke weg en met welke middelen, kom ik daar? In beweging komen betekent een deel van het vertrouwde loslaten en het onbekende omarmen. Vertrouwen in je zelf is de brandstof waarop je reist. Een tekort aan zelfvertrouwen doet je reis haperen of zelfs stilvallen. Zelfvertrouwen is de basis, het fundament om te leren ontdekken, dromen waar te maken, relaties aan te gaan en een andere baan of functie te zoeken.

Mijn collega’s  Martha Buning, Goska Sixma en ik hebben de stellige overtuiging dat positief gerichte aandacht, je zelfvertrouwen doet groeien zodat je een completer en gelukkiger mens wordt. Om die reden hebben wij onszelf tot doel gesteld bij te dragen aan het geluk van Nederlanders. Hiervoor hebben wij de online-training ‘Boost je Zelfvertrouwen!’ ontwikkeld. Ben je nieuwsgierig of heeft jouw zelfvertrouwen ook een oppepper nodig, ga dan naar de website van Boost Je Zelfvertrouwen voor meer informatie. Wij beloven dat je de investering van € 57,50 snel terugverdient. Je staat sterker in je schoenen en kan de wereld aan. Als je vindt dat dit nu niet het geschikte moment voor jou is, maar je kent wel andere mensen, die worstelen met hun zelfvertrouwen, dan waarderen wij het als je deze nieuwsbrief doorstuurt.

TOT SLOT
Ik wens je veel wijsheid toe bij je stemkeuze en hoop dat je niet voor polarisatie en verdeeldheid kiest. Want ook hier geldt waar je aandacht aan geeft groeit. Laat eenheid en de mogelijkheid dat mensen uit verschillende landen in vrede naast elkaar leven, prevaleren.

Arrange the change! Laat jezelf groeien, werk aan een positieve mindset en gun jezelf meer geluk.

 

Met warme groet,

Nienke Schaap, (Team)coach, trainer

 

 

 

Laat een reactie achter

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.