Tem of voed jij je krokodillen?

Wie wel eens een krokodil in het echt heeft gezien, weet dat ze er niet alleen gevaarlijk uitzien, maar het ook zijn. Krokodillen zijn snel op de korte afstand en hun reflexen zijn sterk ontwikkeld. Waakzaam wachten ze bewegingsloos op een prooi om – als deze binnen bereik is – razendsnel toe te slaan.

De ratio kreeg de overhand
Een keer heb ik de gok genomen om te zwemmen in Lake Turkana in Kenia, waar Nijlkrokodillen voorkomen. We waren met een vliegtuigje – na een van de mooiste vluchten in mijn leven – op een prachtig woestijnachtig eiland midden in Lake Turkana geland voor een picknicklunch. Omdat het zo heet was en alleen het water verkoeling bood, besloten we te gaan zwemmen. We waren daar samen met echte natuurkenners en een van hen zei: “Ik denk dat ze hier op dit moment niet zijn”. De adrenaline gierde door mijn lijf en alles in mij zei “Get out of here”, maar ik wilde mij ook niet laten kennen. De ratio kreeg de overhand omdat ik dacht: “Ze laten mij toch echt niet zwemmen als ze denken dat het gevaarlijk is?” en “nu ik hier toch ben, kan ik maar beter genieten van dit bijzondere moment.”

Op de thee met je krokodil
Dit verhaal herinnerde ik mij weer toen ik twee jaar geleden in aanraking kwam met de metafoor die Hylke Faber gebruikt om angsten en aannames te beschrijven. Ik weet nog dat hij een plaatje had waarop stond “op de thee met je krokodil”. Mijn bovenstaande verhaal was een duidelijk voorbeeld van angst en het was een ook een redelijk terechte angst. Tegelijkertijd: als ik niet was gaan zwemmen, dan had ik mijzelf een prachtige herinnering ontnomen.

Heel vaak zijn onze angsten niet terecht, maar ze spelen onbewust wel een grote rol in de keuzes die wij maken.

Wat doen onze krokodillen?
Onze krokodillen, we hebben er meerdere, willen graag angsten in stand houden. Angst is namelijk hun voedsel. Daarom voel je in het begin ook altijd weerstand om angsten en aannames te onderzoeken en hierover te spreken. Je krokodil wil helemaal niet dat die aan het licht komen. Je mag ze zeker niet uitspreken en opschrijven, want dan krijgen ze minder invloed en wordt je krokodil minder krachtig. Je krokodil zegt dan bijvoorbeeld tegen je: “Ben jij nou helemaal gek geworden, je gaat je toch zeker niet kwetsbaar opstellen. Weet je wel wat er met die informatie gebeurt?”.

Waar komt dit vandaan?
Wij mensen hebben een oeroud brein en dat noemen we ook wel ons reptielenbrein. Dit brein werkt – net als een echte krokodil – razendsnel en is bedoeld als ons overlevingsmechanisme. Dit deel van onze hersenen is verantwoordelijk voor de “Fight Flight Freeze” reactie. Helaas heeft dit brein niet veel ontwikkeling doorgemaakt. Zoals het op een leidinggevende reageert die negatieve feedback geeft, zo reageert het ook op de beer die opeens in mijn tuin in Canada op mijn pad stond. Bij dat laatste was het fijn dat het “Fight Flight Freeze” mechanisme mij behoedde voor een aanval, maar bij een leidinggevende, een collega of een partner is het een minder effectieve aanpak.

Geen oplossing
De reacties die je laat zien kunnen vechten, vluchten of bevriezen zijn. Ik herken ze alle drie in mijn gedrag, maar bij mij is vechten de minst ontwikkelde. Ik heb er ook een hekel aan, omdat ik niet van conflicten houd en soms ook bang ben het onderspit te delven, dus dan vermijd ik het liever. Dan is de cirkel weer rond en dan wordt iets niet opgelost.

Oefening
Het is slim om te onderzoeken hoe de reacties er bij jou uitzien, want de volgende keer dat dit je gebeurt, ben je jezelf hiervan bewust.

Wat doe je en wat zeg je (ook tegen jezelf) als je vecht, vlucht of bevriest?

Ik zeg vooral tegen mijzelf: “Hier heb ik helemaal geen zin in. Wat is dit nu weer voor agressief of xxx gedrag? Ik heb wel wat beters te doen dat met Piet hierover in discussie te gaan” en vervolgens verzin ik een andere activiteit en daar voel ik mij dan niet goed over. De actie naar de ander is dat ik hem of haar even negeer. Maar mijn krokodil is over dit gedrag zeer tevreden en ietsje gegroeid. Zij heeft mij immers behoed voor een conflict.

Vaak werkt de reactie van het reptielenbrein dus niet in je voordeel. Je maakt jezelf te groot of te klein en je ontneemt jezelf en de ander een groeikans. Bovendien creëer je negatieve gedachten, wat geen gezonde uitwerking heeft op jezelf en je omgeving.

Mooi voorbeeld van een groeileider*
Als je je krokodillengedrag herkent, kun je bij jezelf de pauzeknop indrukken en een andere keuze maken. Hoe dat werkt, vertel ik de volgende keer. En ik kan vanuit eigen ervaring alvast verklappen dat dit oefenen, oefenen en nog eens oefenen wordt.

Als fantastisch voorbeeld van een groeileider, kan ik je alvast een interview met Eliud Kipchoge in de NRC van 23 september 2018 aanraden. Hij heeft net het wereldrecord van de marathon met 78 seconden verbroken. De interviewer gaat op zoek naar zijn geheim hiervoor.

Zo zegt hij op de vraag: “Wat was uw laatste negatieve (lees krokodillen) gedachte?” het volgende “Die kan ik me niet heugen. Misschien dat ik mijn vrouw en kinderen miste, maar dan bedenk ik me dat er een reden is dat ik ze mis. Die reden is dat ik van ze houd, en dan is het wel weer oké”.

Als je dan bedenkt dat mensen gemiddeld ongeveer 28.000 negatieve gedachten per dag hebben, dan is dit exceptioneel. Ik wil hierbij wel direct rechtzetten dat ik vind dat mensen zich verdrietig en kwaad mogen voelen als er iets naars in hun leven is gebeurd. Het gaat er echter om dat je daarna de draad – met of zonder hulp – weer kunt oppakken en wat je hebt meegemaakt kunt integreren in je leven. Wellicht kun je anderen met jouw ervaring helpen!

Wil je weten hoe je je krokodillen kunt temmen? Check dan de info hieronder over de workshop Taming your Crocodiles.

Met warme groeigroet,

Nienke Schaap

Executive- en team coach       |       Facilitator        |        Spreker        |         Kennisdeler      |       Blogger

Inspiratie workshop “Taming your Crocodiles” dd 9 oktober 2018

Het Growth leaders network Nederland  organiseert op 9 oktober 2018 van 15.00 – 17.30 uur een interactieve workshop over het temmen van je krokodillen. Hylke Faber   een expert op dit gebied en schrijver van het boek “Taming your Crocodiles” faciliteert deze boeiende sessie in het NHL Stenden gebouw te Leeuwarden. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

#Cultuuromslag: waar te beginnen #zelfleiderschap #leiderschap #temmen van je krokodillen #introductie neuro science #mindsets: de opbrengst van een groei mindset. 

Als je je krokodillen wilt gaan temmen en hen minder wilt gaan voeren, geef je dan op via contact@growthleadersworkshop.nl. Als je meer informatie wilt hebben mail me dan op nienke@inukzoek.nl. Investering € 57,50, exclusief 21% btw, inclusief boek. Ik hoop je op 9 oktober 2018 te ontmoeten! 

Boekentips

  • • De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson
  • • Taming your Crocodiles – Hylke Faber
  • • Een nieuwe aarde – Ekhart Tolle

Laat een reactie achter

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.