Jutten: wat laat je achter en wat neem je mee?

Als echte Terschellingse vond ik vroeger strandjutten de leukste en spannendste bezigheid die er was. Wij hadden een oude Volkswagen Kever, die speciaal voor het jutten werd opgeknapt en waar we dan ’s winters mee naar het strand gingen. Wanneer het nu stormt denk ik vaak: wat zal er nu weer voor bijzonders aanspoelen?

Sinds mijn elfde woon ik op ‘de vaste wal’, maar Terschelling blijft trekken. Waar ik ook woonde, ik kwam in de zomer altijd terug naar ons vakantieplekje op dit mooie eiland.

Voorstander van de circulaire economie
Dit jaar ben ik op Terschelling met een bijzondere opdracht van mijn vader. Hij heeft gevraagd of ik wil opruimen. Mijn vader is een echte jutter en hij is ontzettend handig. Ik heb hem altijd om zijn creativiteit bewonderd. Hij heeft het nooit zo genoemd, maar hij is een echte voorstander van de ‘circulaire economie’. Hij gooit weinig weg, want je weet maar nooit waar je het voor kunt gebruiken. En werkelijk waar, bij ons wordt alles weer vernuftig gerepareerd met voorradige spullen. Het heeft ook een nadeel, want ik kan nooit, als iets kapot is het direct vervangen. Want dan hoor ik – ondanks dat ik dan graag iets nieuws wil kopen – een stemmetje in mij zeggen: toch maar even papa vragen of hij het kan maken.

Moeilijk om afscheid te nemen van…
Mijn goede vriendin, Harriët is meegekomen, want ik ken mijzelf. Ik ben uit hetzelfde hout gesneden als mijn vader en voor ik het weet gaat er een grote tas met spullen richting ‘de vaste wal’. Maar het is moeilijk om afscheid te nemen van spullen en ik merk dat veel voorwerpen een bijzondere herinnering oproepen. Sommige dingen zijn hier al zolang, want de plek was vroeger van mijn omoe. Zo hebben we een prachtig oud theelichtje schoongemaakt en in ere hersteld. Een houten kistje met spelletjes heeft een nieuw plekje gekregen. Een paar oude kwartetspellen liggen bij het ‘oud papier’. Harriët heeft een paar gehaakte pannenlappen en een paar mooie lappen stof ‘gejut’. Gelukkig maar, want ik zou ze weer hebben bewaard.

Balans vinden en opladen met positieve gedachten en zaken
Met het echte strandjutten gaat het net zo. Je vindt iets en neemt hierover een beslissing: je laat het achter, neemt het mee of je ruimt het op en helpt het strand simg_0525choner te maken. Jutten kun je als een prachtige metafoor voor reflectie gebruiken in deze zomermaanden. Kijk eens naar wat je allemaal hebt gejut in je werk de afgelopen tijd. Wat is positief en nuttig en heb je geleerd of kun je gebruiken? Wat is ballast, waar heb je last van, wat doet je pijn en kun je dus beter afscheid van nemen? Probeer de balans te vinden en je op te laden met goede en positieve gedachten
en zaken.

Dankbaar voor wat het oplevert
Alhoewel ik er tegenop zag deze klus op te pakken, levert het veel op. Ik geniet van wat was en mijmer over de fantastische vakanties die we hier als gezin met familie en vrienden hebben gehad. Ik geef weg wat niet meer nodig is, gooi weg wat kapot is en bewaar wat
handig, mooi of nuttig is. Bovendien besef ik deze dagen dat ik het idee van de circulaire economie gemakkelijk omarm dankzij mijn opvoeding. Ik ben er mijn ouders dankbaar voor!

Soms heb je hulp nodig bij het jutten
Mijn vader vroeg mij hem te helpen. Ik herkende mijn zwakte en vroeg op mijn beurt Harriët mee. Zij was voor mij een stok achter de deur en gaf hulp bij het nemen van beslissingen. Waar ik nu nieuwsgierig naar ben: wie helpt jou met jutten?

Een zonnige groet vanaf Terschelling,

Nienke Schaap

PS: Ik ben op zoek naar bijzondere foto’s van Inukshuks (steenmannen). Ga je deze zomer op vakantie en kom je een tegen of bouw je zelf een, neem dan alsjeblieft een foto en stuur deze – eventueel met je verhaal – naar info@inukzoek.nl. Ik plaats deze op de Facebook pagina van Inukzoek of op mijn nieuwe website. Twee goede amateur fotografen zoeken de drie meest speciale foto’s uit. Als cadeautje krijgen ‘de winnaars’ een mooi boek en alle andere inzenders een leuke attentie als bedankje.

Ik heb de eerste mooie foto’s al binnen. Deze zijn genomen op een wandeltrektocht in Spanje.

 Boekentip:

  • Ik ben Pelgrim van Terry Hayes (thriller)
  • Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) van Astrid Harrewij (over liefde voor kunst en volgen van je hart)
  • Zen to Done van Leo Babauta

 

 

Laat een reactie achter

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.