Dankbaarheid gaat verzuring tegen

Onlangs kreeg ik één van mijn lievelingsboeken, ‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ van Brené Brown terug van mijn collega. Brené Brown is een schrijfster die feilloos weet te benoemen waar het in het leven echt over gaat en heeft het bewustzijn van heel veel mensen doen groeien. Ik opende het boek en zag het volgende staan: “beoefen dankbaarheid”. Ik had in die alinea veel dingen onderstreept…

Het werkt positief
Zelf ben ik een maand geleden weer begonnen ben met het dagelijks beoefenen van dankbaarheid. Ik had het als coaching opdracht meegegeven en bedacht mij in een moment van zelfreflectie dat ik hier zelf ook weer bewuster mee bezig wilde zijn. Want ik weet uit ervaring dat het positief werkt om dankbaar te zijn. Dankbaar voor fijne familieleden, diepe vriendschappen, collega’s met wie ik samenwerk, mooie kunst, een workshop die goed is verlopen, een bijzonder (coaching) gesprek, mijn dochter die een WhatsApp-je stuurt dat een examen goed is gegaan. Of de kleine dingen om me heen. De merel die onze heg heeft uitgekozen voor het maken van een nest. Het gepiep van de jonge mereltjes als ik in de vroege morgen wakker word. Het lopen met ons hondje Amy tussen de hagen van fluitenkruid. Allemaal waardevolle dingen om dankbaar voor te zijn.

Hoe beoefen je dankbaarheid?
Het beste werkt het als je een vast moment op de dag kiest. Je zou kunnen beginnen om bijvoorbeeld op weg naar huis dankbaar te zijn voor wat je wél hebt en wat goed is gegaan die dag. Sommige mensen maken lijstjes en dat maakt dat je ziet dat er veel meer is waar je dankbaar voor kunt zijn dan je in eerste instantie bedenkt. Zelf start ik de dag met stilstaan bij waar ik dankbaar voor ben. En ook zodra ik me realiseer dat ik aan het klagen ben, probeer ik te bedenken wat wél goed ging, wat mijn rol in het geheel is en wat ik hiervan kan leren.

Kleine dingen zijn de moeite waard
Wat prettig is bij het beoefenen van dankbaarheid is dat je gaat zien dat er heel veel is om dankbaar voor te zijn en dat er ook vooral veel kleine dingen zijn die de moeite waard zijn. Het is een kwestie van je openstellen voor al het goeds dat op jouw levensweg komt. Je kunt leren van iedereen die jouw pad kruist. De oefening helpt echt tegen verzuring, verbittering en slachtoffergedrag en het bewust worden van jouw eigen gedrag in het geheel. We leggen zo vaak de schuld bij de ander of bij ‘iets’ en hebben het gevoel dat we er niets aan kunnen doen. We denken dat we het stuur niet meer in handen hebben. Ik vind dat we altijd keuzes hebben op welke mensen en zaken we onze aandacht richten en welke acties wij ondernemen om uit een eventueel negatieve spiraal te komen. Is dit gemakkelijk?

Nee, dat is het niet. Waarom dit niet gemakkelijk is, gaan Martha Buning en ik uitleggen in de inspiratie workshop “Arrange the Change” bij jezelf, je team en organisatie op vrijdag 24 juni aanstaande in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie of meld je aan op www.inukzoek.nl

 Respectvol met elkaar omgaan
Afsluitend zomaar een idee dat bij mij opkomt na een aantal roerige weken met veel kwetsende en racistische uitlatingen: als alle inwoners van Nederland eens kijken waar ze dankbaar voor kunnen zijn in ons goed georganiseerde en mooie land, zouden we misschien geen partijen zoals de PVV en Denk! nodig hebben. Dan zou het vast beter lukken om genuanceerder en verdraagzamer met elkaar om te gaan en echt naar elkaar te luisteren.

 

Met warme groet,
Nienke Schaap

 

 

Laat een reactie achter

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.