Be like water, my friend

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Een jaar waarin we – net als 2016 – weer voor veel uitdagingen komen te staan. Voordat ik me richt op 2017 blik ik nog even terug op 2016.

Wanneer ik terugkijk op mijn werk, springen er een aantal hoogtepunten uit. Dit jaar heb ik veel in ‘samenwerken’ geïnvesteerd en dat heeft haar vruchten afgeworpen. Mooie verbanden zijn ontstaan. Wat een winst als je elkaar versterkt, vertrouwt en elkaar alleen het allerbeste gunt. En ook heerlijk dat je met elkaar kunt lachen, want humor is toch wel een van de belangrijkste ingrediënten van samenwerken. Terugblikkend komen ook een aantal interessante ontmoetingen en gesprekken voorbij. Eén van deze ontmoetingen, zal ik met je delen.

Primo Legendario
Tijdens een rustpauze op een tennisschool in Spanje hoorde ik een mooi verhaal. Het verhaal ging over mijn tennisleraar Primo die in jongere jaren Engelands toptennissers trainde. Zijn achternaam: ‘Legendario’ was een eerbetoon die hij van het Olympisch Comité ontving. Primo, 64 jaar jong, won in het voorjaar van de Duitse seniorenkampioen 2015. Het verhaal ging over de houding van de spelers.

De seniorenkampioen kwam met een air de baan op. ‘Voor dit oudje hoef ik mijn korte broek niet aan te trekken’. Primo liet zich niet ontmoedigen. Niet door status, niet door leeftijd en zeker niet door het intimiderende gesnoef van zijn tegenstander. Primo was relaxt. Hij had alle tijd en genoot van wat hij de allermooiste activiteit vond: tennissen. Hij retourneerde als een jonge God en maakte weinig fouten. De tegenspeler raakte steeds geïrriteerder en brak maar niet door het beheerste spel van Primo. Het spel werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Primo. Zijn collega’s waren super trots op hem! Voor de Duitser was het een les in nederigheid: onderschat nooit een oudere speler.

Gedragsverandering dankzij de tennislessen van Primo
Al was het veel te warm, toch ik besloot een aantal tennislessen te nemen bij Primo. Op al mijn slagen was wel iets aan te merken. Forehand, veel dieper door de knieën. Backhand, meer uitzwaaien. Service meer torsie vanuit de schouders. Het was om moedeloos van te worden. Mijn ingesleten techniek waar ik al jaren op vertrouwde, werd door Primo eigenhandig afgebroken en weer opgebouwd. Na drie lessen speelde ik tegen een groepje mannen en werkelijk, ik bakte er he-le-maal niets van. Ik voelde me ellendig. De tennislessen hadden me slechter in plaats van beter gemaakt.

Dit is precies wat er gebeurt bij gedragsverandering. In beginsel voelt het onnatuurlijk en ben je je bewust hoe je handelt en wat je zegt. Maar na eindeloos veel oefenen, wordt het aangeleerde gedrag natuurlijk. Ik ging door met de tennislessen en merkte dat het vertrouwde: ‘niet onaardig…’ werd ingeruild voor een: ‘dit is best wel goed!’.

Zorg goed voor jezelf. Houd je leervermogen en je conditie op peil
Naast de tennislessen deelden we van alles over ons leven, ons werk, wat we wilden bereiken en hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen als je het werk op hoge leeftijd goed wilt blijven doen. Dit geldt zeker voor je leervermogen en je fysieke gesteldheid. Hoewel we beiden coach en trainer zijn, werken Primo en ik totaal verschillend. Hij is in weer en wind de hele dag buiten. Hij is fysiek bezig en – hoewel hij steeds andere mensen traint – draait hij veelal op routine. Ik werk binnen en ben daarbij in lichamelijke zin niet echt actief. Daarentegen is mijn werk elke dag anders en uitdagend.

Toch sprak dat actieve en veel buiten zijn me aan en sindsdien denk ik na hoe ik mijn werk anders in kan richten. Dankzij het delen van deze wens met een aantal mensen, zijn er al wat ideeën op mijn pad gekomen. Zo ben ik dit najaar met de masterclass ‘Arrange the Change’ naar het bos van Ypey in Tietjerk geweest. Een andere omgeving, letterlijk weg van de vier muren die ons normaal omringen, kwam dit het reflecteren op elkaar en onszelf alleen maar ten goede. In 2017 ga ik dit zeker voortzetten.

Maak je dromen kenbaar, dan stromen de ideeën vanzelf binnen
Bespreek je wensen en mensen denken met je mee. Ideeën en mogelijkheden waar je zelf niet op zou zijn gekomen, worden aangereikt. Op die manier ben ik ook bij Artsen zonder Grenzen terecht gekomen. Ik vertelde een van mijn vriendinnen dat ik graag in het buitenland wilde werken en binnen een week overhandigde zij mij een advertentie van Artsen zonder Grenzen. Binnen twee maanden werkte ik op het hoofdkantoor in Amsterdam en na zes maanden was ik trainingscoördinator voor medisch personeel. Met een fantastische mentor aan mijn zijde leerde ik het trainingsvak! Een aantal jaren later ging ik naar Canada om een voorbereidingstraining te organiseren en bleef daar vijf jaar plakken. Hoe mooi kan het lopen!

Mijn tip dus: maak je dromen kenbaar, dan raak je vanzelf in een flow waarin ze werkelijkheid worden. Vandaag zag ik een mooie quote die hier bij past ‘For every positive change you make in your life, something else also changes for the better. It creates a change reaction’ – Leon Brown.

Go with the flow… Laat je verrassen door wat op je pad komt
De prachtige levensles die ik van Primo meekreeg toen ik afscheid van hem nam was: “Be like water, my friend”. Met andere woorden, laat je meevoeren in de stroom en wees flexibel. Zorg goed voor jezelf, werk aan je vitaliteit, rust regelmatig uit en bedenk vervolgens welke richting je op wil en welke dromen je waar wilt maken. Maak keuzes die daarbij horen en laat je verrassen met wat er op je pad komt.

Go with the flow and be like water, my friend! Met deze wijze woorden van Primo Legendario in het achterhoofd kijk ik terug op 2016. In mijn volgende blog blik ik vooruit naar 2017. Wil je zeker weten dat je deze ontvangt? Geef je dan op voor de blogs van Inukzoek. Je vindt de aanmeldknop hier.

Vanaf deze plek (Terschelling) wens ik jullie veel lichtpuntjes voor verdraagzaamheid, verbondenheid, vrede en groei toe. Heb een fijne Kerst en geniet.

Met warme groet,

Nienke

Ps. Ken je iemand die ook iets aan deze blog heeft? Attendeer die persoon op mijn blog of stuur hem door. Bedankt!

Comments
  • Ky
    Beantwoorden

    Erg leuk om te lezen! Go with the flow!

Laat een reactie achter

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.