Learning is a treasure that will
follow its owner everywhere

Chinese proverb

Nienke Schaap
Professioneel | deskundig | enthousiast

De mooiste stappen in mijn loopbaan heb ik te danken aan mentoren en goede leidinggevenden. De eerste mentor leerde mij kijken naar leiderschapskenmerken en stuurde mij in 1989 de wijde wereld in om mijn droom, internationaal te gaan werken, na te jagen en van betekenis te zijn door mijn werk. Mijn mentor had een achtergrond in psychologie en onderwijs. Zo ontdekte ik Artsen zonder Grenzen (AzG). Daar werd ik gevraagd trainingscoördinator van het voorbereidingsprogramma voor medisch personeel te worden. AzG groeide en al snel mocht ik als trainingsadviseur een bijdrage leveren aan de professionalisering van deze internationale organisatie.

Ik wilde mijzelf verder ontwikkelen en volgde daarom een Post HBO HR Management opleiding bij de Hogeschool Utrecht en HRD-modules aan de University of Leicester. Mijn loopbaan voor AzG zette zich voort vanuit Canada, waar ik van 1995 tot 2000 heb gewoond.

Na bijna tien waardevolle jaren bij AzG ben ik HR-adviseur geworden bij een non profit organisatie waar ik een fusie en twee reorganisaties begeleidde. Ik maakte het HR-vak in de volle breedte mee en was geïntrigeerd door de verschillende culturen die ik bij de fusiepartners aantrof, wat ik al eerder bij AzG had meegemaakt. Mijn interesse voor bedrijfsculturen was gewekt en dit heeft mij nooit meer losgelaten.

Na vijf jaar besloot ik de overstap te maken naar HR-consultancy. Ik werkte achtereenvolgens voor een organisatie-adviesbureau en bij een accountantskantoor als consultant. Ik leerde vele bedrijven ‘van binnen’ kennen. Mijn kennis over cultuur verdiepte zich en mijn werkzaamheden lagen op het snijvlak van HR, coaching en het begeleiden van (management)teams.

Eigen bedrijf en een nieuwe koers

In 2009 ben ik mijn eigen onderneming gestart. Tijdens en na de crisis zag ik dat leidinggevenden en medewerkers steeds meer moeite kregen met de snelheid van de veranderingen. Ik begeleidde veel ontslagtrajecten en merkte dat dit steeds minder bij mij en mijn ambities paste. Ik dacht ‘dit kan anders’ en ging op zoek naar goede methodieken die persoonlijk leiderschap bij leidinggevenden en medewerkers bekrachtigden. Methodes die hen inzicht gaf in hun eigen gedrag, potentieel en de cultuurelementen in hun organisatie. Ik kwam uit bij de methodieken ‘Immunity to Change’ van twee Harvard professoren Kegan en Lahey en ‘Taming Your Crocodiles’ van Hylke Faber. Vanaf 2013 tot heden maak ik mij deze methodieken eigen door het volgen van facilitator trainingen in Boston en Nederland en staan beide methodieken aan de basis van mijn werk met individuele medewerkers, teams en organisaties. Mijn krachten hierin zijn het faciliteren van workshops, masterclasses, (team)coaching, reflectie en kijken vanuit een ander perspectief. Regelmatig neem ik een HR opdracht aan omdat ik het heel waardevol vind om HR inzichten en kennis in mijn werk te kunnen blijven verweven én binnen HR mijn kennis van coachen en cultuur te kunnen inzetten.

Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling

Zelf groei ik ook altijd weer, vooral door met een andere energie het vak uit te oefenen en aan te sluiten bij de ontwikkelingswens van de organisatie en de ander.
Inmiddels ben ik mede-eigenaar van Growth Leaders Network Nederland. Ik zie het leven en mijn werk als een leerzaam en boeiend avontuur. Door veel te reizen, en veel ‘reisgenoten’ te ontmoeten in mijn werk, maak ik een oneindige, verkennende groei door waarbij ik hoop een inspiratie voor anderen te kunnen zijn.inukzoek_nienke

Neem contact op

Laat ons weten waar je tegenaan loopt en hoe we je kunnen ondersteunen.

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.