Learning is a treasure that will
follow its owner everywhere

Chinese proverb

Nienke Schaap

Professioneel | Deskundig | Enthousiast

Goede mentoren en leidinggevenden
Graag stel ik me aan u voor. Ik ben Nienke Schaap en de mooiste stappen in mijn loopbaan heb ik te danken aan mijn mentoren en goede leidinggevenden. De eerste mentor leerde mij kijken naar leiderschapskenmerken en stuurde mij in 1989 de wijde wereld in om mijn droom, internationaal te gaan werken, na te jagen en van betekenis te zijn door mijn werk. Zo ontdekte ik Artsen zonder Grenzen (AzG). Daar werd ik gevraagd trainingscoördinator van het voorbereidingsprogramma voor medisch personeel te worden. AzG groeide en al snel mocht ik als trainingsadviseur een bijdrage leveren aan de professionalisering van deze internationale organisatie. Mijn mentor bij AZG had een achtergrond in psychologie en onderwijs en ik denk nog vaak aan haar wijze aanwijzingen en raad als ik een workshop voorbereid of voor een groep sta.

Ik wilde mijzelf verder ontwikkelen en volgde daarom een Post HBO HR Management opleiding bij de Hogeschool Utrecht en HRD-modules aan de University of Leicester. Mijn loopbaan voor AzG zette zich voort vanuit Canada, waar ik van 1995 tot 2000 heb gewoond.

Na bijna tien waardevolle jaren bij AzG ben ik HR-adviseur geworden bij een non profit organisatie waar ik een fusie en twee reorganisaties begeleidde. Ik maakte het HR-vak in de volle breedte mee en was geïntrigeerd door de verschillende culturen die ik bij de fusiepartners aantrof. Mijn interesse voor bedrijfsculturen was gewekt en dit heeft mij nooit meer losgelaten.

Na vijf jaar besloot ik de overstap te maken naar HR-consultancy. Ik werkte achtereenvolgens voor een organisatie-adviesbureau en bij een accountantskantoor als HR consultant. Ik leerde vele bedrijven ‘van binnen’ kennen. Mijn kennis over cultuur verdiepte zich en mijn werkzaamheden lagen op het snijvlak van HR, coaching en het begeleiden van (management)teams.

Eigen bedrijf en een nieuwe koers
In 2009 ben ik mijn eigen onderneming gestart. Tijdens en na de crisis zag ik dat leidinggevenden en medewerkers steeds meer moeite kregen met de snelheid van de veranderingen. Ik begeleidde veel ontslagtrajecten en merkte dat dit steeds minder bij mij en mijn ambities paste. Ik dacht ‘dit kan anders’ en ging op zoek naar goede methodieken die leidinggevenden en medewerkers inzicht geven in hun eigen gedrag en laten zien wat dit voor effect heeft op zichzelf, team en de organisatie. Ik kwam uit bij de methodieken ‘Immunity to Change’ van twee Harvard professoren Kegan en Lahey en ‘Taming Your Crocodiles’ van Hylke Faber. Vanaf 2013 tot heden maak ik mij deze methodieken eigen door het volgen van facilitator trainingen in Boston en Nederland en staan beide methodieken aan de basis van mijn werk met individuele medewerkers, teams en organisaties.

Regelmatig neem ik nog een HR opdracht aan omdat ik de wisselwerking tussen HR, coachen en organisatie cultuur heel waardevol vind. Zo kan ik HR inzichten en kennis in mijn training en coaching werk verweven én binnen HR mijn ervaring en kennis van coachen en cultuur inzetten.

Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling
Zelf blijf ik ook groeien door de interacties met mijn klanten en mijn collega’s.
Inmiddels ben ik mede-eigenaar van Growth Leaders Network Nederland. Ik zie het leven en mijn werk als een leerzaam en boeiend avontuur. Door te reizen en veel ‘reisgenoten’ te ontmoeten tijdens mijn werk, maak ik een oneindige, verkennende groei door waarbij wat ik leer weer doorgeef aan mijn klanten.

Nienke Schaap

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.