De superslimme monteur van slimme meters

Vandaag kwam een monteur van Liander een slimme meter bij ons te installeren. Ik heb nu een folder voor mij liggen met de inleidende titel “Met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst”. Was het maar zo gemakkelijk dat je met één enkele slimme meter de toekomst aan kunt!

Ik kwam in gesprek met de monteur en hij vertelde dat hij op dit moment elke dag 1.45 uur reist naar en van zijn werk. Ik vroeg of hij dit niet een aanslag vond op zijn vrije tijd. “Nee hoor”, zei hij, “ik ben blij met het werk dat ik heb. Ik ben oorspronkelijk timmerman en na 2008 ben ik twee keer mijn baan verloren. Ik heb nu werk dat ik weer leuk vind en ik word elke week wel een keer benaderd of ik ergens anders wil komen werken. Ik heb een beroep gevonden dat bij me past en ik heb er keihard voor gewerkt om weer op mijn oude salarisniveau te komen.”

superslimme-meterDe superslimme monteur van slimme meters Ik vroeg hoe hij dit had gedaan. Hij zei letterlijk: “Ik begon met een gat in de grond te graven en zorgde dat op mijn werk niets aan te merken was. Ik probeerde altijd iets extra’s te doen en al gauw kreeg ik een kleine promotie, omdat ze zagen dat ik tot meer in staat was. Ik ging weer leren en zorgde dat ik diploma’s en certificaten kreeg waarmee ik ook meters mocht installeren. Dit werk vind ik ontzettend leuk om te doen en ik ben erg trots op mijzelf dat ik deze weg ben ingeslagen. En dat op mijn 48ste. Ik heb van oud-collega’s echt wel te horen gekregen dat ik gek was om een baan aan te nemen, die maar € 0,25 per uur boven de uitkering lag. Helaas hebben een paar van hen nog steeds geen baan en ontvang ik ondertussen weer het salaris dat ik in de bouw ook verdiende.”. Een mooi succesverhaal. En zo’n medewerker wil je toch graag in je organisatie hebben!

Het is een verhaal dat illustreert dat beroepen aan het verdwijnen zijn en dat andere beroepen in opkomst zijn. Nog niet zo lang geleden kwam er iemand langs om de meterstanden op te nemen. Met de komst van de slimme meter worden de meterstanden automatisch uitgelezen en komt er af en toe iemand langs om de meter te controleren. Ik hoop dat de meteropnemers ook zo slim zijn als deze timmerman en zich laten omscholen tot een beroep waar wel werk in is. Misschien zijn sommige meteropnemers zelfs wel installateur geworden! Ik vind het trouwens waardeloos dat het UWV wel geld beschikbaar heeft voor uitkeringen, maar niet meer voor opleidingen. Volgens mij hebben mensen met een goede en relevante opleiding veel meer kans op een baan en wordt daarmee de gemiddelde duur van een WW-uitkering verkort. Een win-winsituatie zou ik zo zeggen. Of denk ik nu te simpel?

Wat ik ook nog wil zeggen is dat het succes van de monteur komt doordat hij zich ontzettend flexibel heeft opgesteld. Ik merk dat het nog niet bij iedereen doorgedrongen is dat met name je flexibel opstellen, je kan helpen bij baanbehoud of het verkrijgen van een nieuwe functie. Vandaag hoorde ik ook nog een verhaal van iemand die vertelde dat bij een kleine winkel een medewerker niet bereid is andere uren te gaan werken dan haar ‘normale uren’. In die normale uren is het nu te rustig voor een dubbele bezetting. Het gaat niet goed met deze zaak en de eigenaar wil zo efficiënt mogelijk de personeelsbezetting regelen. Als je als eigenaar op dat moment tegen zo’n muur van weerstand aanloopt, dan helpt een slimme meter echt niet, dan werkt alleen vriendelijke en heel duidelijke taal!

Ik wens je een goede werkweek toe!

Met warme groet,
Nienke,

PS: Nog bedankt voor de mooie reacties die ik op mijn vorige blog heb ontvangen. Eedris verblijft nog in Dubai en Noorullah heeft de tijd van zijn leven gehad in Japan en genoten van de bruiloft van zijn collega. Hij is weer terug in Kabul.

Laat een reactie achter

Neem contact op

Laat ons weten waar je tegenaan loopt en hoe we je kunnen ondersteunen.

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.