Omring je met mensen die jou willen laten groeien

De zomervakantie is altijd een goede periode om te reflecteren op hoe je het eerste half jaar hebt ervaren. Je hoofd is wat leger en er is ruimte om stil te staan bij hoe je leven er voor staat. Hoe gelukkig je bent met je baan en alles wat daarbij komt kijken. Hoe de balans tussen werk en privé is. En wat je misschien anders zou willen.

Mijn blog schrijf ik vanuit het Spaanse Andalusië. Ik heb heerlijk de tijd om terug te kijken op de afgelopen zes maanden. Ik moet bekennen dat dat er niet allemaal vrolijk uitzag. Met mijn werk ging het prima, maar op privévlak is er veel gebeurd. Zo hakte het verlies van een voor mij dierbaar persoon er flink in. Het was één van de redenen dat ik een tijd lang geen blog heb geschreven. Er kwam niets zinnigs op papier en ik wilde het mijn lezers niet aandoen om een blog te moeten lezen waar ik zelf niet tevreden over was. Verder gaat mijn dochter van 18 naar Amsterdam verhuizen en dat is ook een flinke stap. Ik wist dat het er aan zat te komen, maar toch komt nu het echte loslaten in volle vaart op mij af. Mijn leven gaat er na augustus echt anders uitzien.

Daarom besloot ik eens goed uit mijn comfort zone te stappen en alleen op vakantie te gaan. Om mijn hoofd vrij te maken en na te denken over mijn toekomst. Waar ik absoluut geen rekening mee had gehouden waren de vele negatieve reacties op mijn idee om alleen op reis te gaan. De negatief getinte vragen maakten dat ik wat onzeker werd. Was het echt zo’n raar idee om eens alleen op vakantie te willen gaan? Bovendien had ik iets geboekt waarvan ik niet helemaal zeker wist of ik het leuk zou vinden…. Maar goed, ik had reis al betaald dus besloot ik dat ik met een creditcard, acht boeken, e-reader, computer, mobiel en een leuke garderobe op pad te gaan en het absoluut zou overleven. Tot mijn grote opluchting heb ik een prima vakantie. Ik heb in tijden niet zoveel  gesport en ontmoet interessante mensen.  Na een week heb ik nog maar twee boeken uit, dus dat is een goed teken.

Waarom ik dit schrijf? Om je waarschuwen dat als je uit je comfort zone stapt, het niet altijd met applaus wordt ontvangen en dat anderen je soms graag in de veilige zone willen houden. Dat je goed na moet denken over wie je vertelt wat je van plan bent. Het is in sommige gevallen slim om jezelf voor een tijdje met mensen te omringen die je ondersteunen in jouw stap en niet met de mensen die je klein willen houden. Voor leidinggevenden is het belangrijk om te zien wanneer medewerkers uit hun comfort zone stappen en hen dan daarin te complimenteren en te ondersteunen, in plaats van te zeggen “zou je dat nu wel doen” of “als ik jou was zou ik het anders doen”.

Het is raar, we hebben de neiging elkaar klein te houden en elkaar voor misstappen te willen behoeden. Maar juist als we fouten maken, leren we hiervan. Bovendien: wie zegt dat we fouten maken? We maken ons vaak onnodige zorgen en meestal valt een besluit goed uit. Dat is waarom ik mijn werk zo geweldig vind. Omdat ik wekelijks ervaar hoe mensen boven zichzelf uitstijgen, hun angst overwinnen en hernieuwd zelfvertrouwen krijgen of nieuwe competenties aanleren. Het kan echt! Laten we de uitspraak “ik kan niet meer veranderen” verbannen, want dat is zo’n onzin! Het is dan niet willen of durven en dat is heel wat anders dan niet kunnen.

Mijn vragen aan jou: wat voor doel heb je het volgende half jaar voor ogen? Wat ga je anders doen of wat ga je oppakken? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wie en wat heb je daarbij nodig? Wat houdt je tegen? En vraag bij alles wat je tegenhoudt af of het een feit is of jouw mening. Als het je mening is, vraag je dan af of je daar iets aan kunt, wilt of durft te veranderen. Omring je vooral met mensen die jou willen laten groeien en je stimuleren om ‘moedig’ te zijn. Als dit je niet aanspreekt,  vraag jezelf dan tenminste af wat er gebeurt als je de komende twee jaar stil blijft staan en niets verandert.

Ik hoop dat je terug kunt blikken op een fijne en relaxte vakantie en dat je vol energie en nieuwe plannen het komende halfjaar in gaat. De lezers die nog op vakantie gaan wens ik een heerlijke tijd toe!

Met warme groet,
Nienke

Laat een reactie achter

Neem contact op

Laat ons weten waar je tegenaan loopt en hoe we je kunnen ondersteunen.

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.