Mijn reis naar Harvard Faculty Club in Cambridge

inukzoek_harvardTwee uur geleden liep ik door de voordeur van de Harvard Faculty Club in Cambridge, USA naar buiten voor een groepsfoto van de deelnemers van het Immunity to Change Coaching Programma van Minds@Work. Nu zit ik op Boston Logan airport deze blog te schrijven. Welke deur ga jij voor jezelf openen in de komende maanden? Ik voel me heerlijk geïnspireerd na drie workshop dagen boordevol nieuwe technieken en kennis.

De inspiratie komt ook van de gesprekken met deelnemers vanuit verschillende landen zoals Japan, Australië en Singapore. Het is bijzonder te ontdekken dat wereldwijd dezelfde problematiek speelt: medewerkers kunnen lang niet altijd de gewenste veranderingen bijhouden en we zijn allemaal op zoek naar methoden om medewerkers bij veranderingen te ondersteunen en organisaties wendbaarder te maken voor veranderingen.

Deze training ging over de instrumenten die je als consultant, adviseur of coach kunt gebruiken om effectief de uitkomsten uit de Immunity to Change worksheet op te volgen. Tevens werden we meegenomen in de wereld van ontwikkeling van volwassenen. Iedereen die de overtuiging heeft dat veranderen niet meer mogelijk is, dat mensen zich op latere leeftijd niet meer kunnen ontwikkelen, zou het werk van Robert Kegan eens moeten lezen. Dan kun je dat namelijk niet meer als excuus gebruiken, want het is wel degelijk mogelijk om gedrag te veranderen en nieuwe vaardigheden aan te leren.

Op de heenweg las ik het hilarische boek ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson. Ik was nog geen kwartier aan het lezen toen ik het volgende las en dacht dit ga ik voor mijn volgende blog gebruiken. Ik kort het een beetje in. “Hij liep over de begraafplaats, tot een stenen muur hem de weg versperde. Die was maar één meter hoog, maar Allan was honderd jaar, geen hoogspringer. Aan de andere kant wachtte het busstation. Ooit, vele jaren geleden, was hij de Himalaya overgestoken. Daaraan dacht Allan terwijl hij voor de laatste hindernis stond die hem van het busstation scheidde. Hij dacht er zo intens aan dat de stenen muur voor zijn ogen kromp tot er bijna niets van over was, en toen hij op zijn allerkleinst was klom hij eroverheen, ondanks zijn leeftijd en pijnlijke knieën.” Is dit geen geweldig voorbeeld van de juiste mindset om een hindernis te nemen? Doordat hij dit doet, beleeft Alan op zijn 100ste nog geweldige avonturen. We willen wel leren of in actie komen, maar er is altijd wel een hindernis (lees excuus) wat ons ervan weerhoudt te bewegen.

Vaak vraag ik deelnemers van mijn workshops tien excuses op te schrijven die zij vaak gebruiken om iets niet te doen of uit te stellen. Daarna vraag ik: “Kloppen deze excuses? Wat is de waarheid?” Het antwoord is bijna altijd nee en de waarheid is bijvoorbeeld ik heb wel tijd voor datgene, maar ik maak er geen prioriteit van. Of ja, het is de waarheid, we hebben weinig opleidingsbudget, maar ik kan zelf ook besluiten een bijdrage te betalen aan de studie. Ik krijg vaak nadien op de mail of via LinkedIn positieve reacties dat deze mini-oefening maakte dat iemand toch besluit op een bepaald punt in beweging te komen.

Nu we het toch over opleidingsbudget hebben hierbij een oproep aan werkgevers. Kijk voor je begroting van 2015 nog eens goed naar je ontwikkelbudget en vraag je leidinggevenden een opleidingsplan in te dienen, dat congruent is aan je strategie. Wat wil je volgend jaar bereiken, welk gedrag, kennis, vaardigheden heb je daarvoor nodig? Waar ligt de noodzaak om echt een verbeterslag te maken? Ik ben ervan overtuigd en onderzoek van onder andere Robert Kegan sluit hierbij aan, dat bedrijven die een leer-/ontwikkelcultuur stimuleren, hun concurrentie achter zich laten.

En als je toch bezig bent, zorg dan ook dat je strategische personeelsplanning goed op orde is. Heb je de juiste mensen op de juiste plek voor de juiste periode? Welke kwaliteiten heb je nodig in de nabije toekomst? Zijn die aanwezig in je organisatie, kun je die ontwikkelen of heb je nieuw bloed nodig?

Met warme groet,

Nienke Schaap

PS: Als je ooit Boston en omgeving wilt verkennen, dan is de herfst (Indian Summer) een goede tijd om hier naartoe te gaan. Ik heb genoten van het prachtige weer en de rijke schakering aan rood en geel gekleurde bladeren. inukzoek_boom

En als je lekker in ons eigen mooie land blijft is het volgens een Amerikaanse toerist waarmee ik sprak de moeite waard naar het Tassen Museum in Amsterdam te gaan: http://www.tassenmuseum.nl. Ik wist zelf van het bestaan niet af. Door te reizen leer je nog eens wat over je eigen land

Laat een reactie achter

Neem contact op

Laat ons weten waar je tegenaan loopt en hoe we je kunnen ondersteunen.

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.