Welk excuus gebruik jij om iets niet te doen?

Vanochtend ontving ik een mail van een goede collega. Hij gaf me de volgende goede tip:“Perfectionisme is killing! Streef naar het beste, maar een 8 is ook ruim voldoende. Scheelt je veel tijd waardoor je meer zaken voor elkaar krijgt! En zie alles als een kladversie, het kan de volgende keer weer beter!

Ik ben dus zo iemand die zaken kan uitstellen, omdat ik vind dat het nog niet goed genoeg is of dat ik de voorbereiding nog niet goed genoeg heb gedaan. Mijn coach zegt dan: “Nienke, dat is een excuus waar je je achter verschuilt.” Let er maar eens op welke excuses jij gebruikt om iets niet te doen of niet van koers te veranderen :-).

Tijdens het Inukzoek HR+/Leiderschap event ga ik in op het fenomeen excuses. Want gebruiken we niet allemaal excuses om ergens onderuit te komen, iets niet te doen of iets wat je eigenlijk graag wil, maar niet helemaal het lef voor hebt, uit te stellen? Als je je hiervan bewust wordt is het moeilijker om deze excuses te gebruiken. Want je realiseert je direct dat je jezelf voor de gek houdt. Ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar mezelf bewust voor de gek houden, voelt niet helemaal goed.

Het is ook handig om excuses van anderen te herkennen. Welke excuses worden door jouw team, je collega’s, je medewerkers gebruikt om iets niet te doen of anders te doen dan afgesproken. Het is slim om daarop in te gaan, want iemand heeft het vaak zelf niet door dat hij/zij het als excuus gebruikt en daarom geen echte verantwoordelijkheid neemt voor wat is afgesproken. Hoe vaak wordt ‘het management’ niet de schuld gegeven dat iets niet goed is geregeld? Terwijl soms met een beetje creativiteit de medewerker en/of het team samen met de leidinggevende prima in staat is het probleem zelf op te lossen of met een goed idee te komen.

Gebruikte excuses lijken vaak buiten jezelf of de medewerker te liggen. Het lijkt net of anderen veel invloed op ons werkgeluk hebben en dat is een aanname. De werkelijkheid is dat je zelf erg veel invloed op je eigen plezier in je werk kunt hebben. Natuurlijk ken ik gevallen waarin die invloed, om verschillende redenen, nihil is geworden. Dan is het tijd om keuzes te maken, hoe onveilig dit ook mag lijken. Blijven is dan echt geen optie, of je maakt de keuze om toch zoveel mogelijk de goede kanten van je werk te belichten en de nare kanten te laten voor wat ze zijn.

Natuurlijk kun je een verkeerde keuze maken, maar dan staat er altijd wel weer een andere optie voor je open. Zolang je er zelf maar open voor staat, komen er mooie mogelijkheden op je pad. Daar heeft leeftijd misschien een beetje invloed op, maar ook leeftijd wordt mij veel te vaak als excuus gebruikt om niet in beweging te komen. Ik hoor minstens één keer per week ‘ze willen mij toch niet meer, ik ben te oud’. Wat een negatieve aanname!

Ik zit nu in de trein van Toronto naar Ottawa deze blog te schrijven. Ik kwam net in gesprek met de wat oudere mevrouw naast mij en zij vroeg me ‘what are you doing for a living’. Ik vertelde het haar en ze zei ‘oh dan vind je vast dat oudere medewerkers het moeilijk vinden te veranderen’. Ik vermoedde dat ze naar zichzelf refereerde, maar ze bleek iemand die alle veranderingen die op haar af komen, juist als kansen te zien. Een heerlijk enthousiaste mevrouw, die vol lof over haar leidinggevende sprak en zei ‘I am lucky with him, he lets me grow’. Veranderen gaat over jezelf en de ander laten groeien. Wat zou het mooi zijn als haar leidinggevende dit stukje zou lezen. Een mooier compliment kun je niet krijgen!

Met zonnige groet vanuit een prachtig Canada!
Nienke

Laat een reactie achter

Neem contact op

Laat ons weten waar je tegenaan loopt en hoe we je kunnen ondersteunen.

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Houd mij op de hoogte over GLN aanbod

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.