Vier wijsheden van een 94-jarige

Tijdens vakanties ontmoet ik altijd mensen waar ik onverwacht prachtige gesprekken mee voer. Dit jaar sprak ik de Canadese Betty Shennan, een intelligente en wijze mevrouw van 94 jaar. Als ze niet zo’n zwakke gezondheid had, zou ik haar vragen naar Nederland te komen en gastspreker te zijn in de workshop ‘In 7 stappen de sleutel naar verandering vinden’.

Nu dit niet kan, deel ik graag de wijze lessen die ze mij vertelde via mijn blog. Betty heeft een bijzondere achtergrond. Op 20-jarige leeftijd kreeg haar vader het aan de stok met de Katholieke kerk en dat maakte dat hij tegen Betty zei: “Je hoeft niet te breken met de Katholieke kerk, maar ik wil graag dat je je blik verruimt en ook andere religies bestudeert. Ook zou ik graag willen dat je je als vrouw ontwikkelt en gaat studeren.” Betty volgde de raad van haar vader op en ging studeren. Ze werd maatschappelijk werker en kreeg een goede positie binnen de Canadese overheid. Tot op heden is het voor haar zeer belangrijk dat ze zich blijft ontwikkelen. Over een leven lang leren gesproken! Ze is een spirituele vrouw en heeft uit alle religies het goede gehaald.

inukzoek_bettyIk vroeg haar tijdens een van onze gesprekken wat de meest belangrijke lessen waren die ze mij kon geven. Ze gaf me vier.

  • Ze zei: “Handel nooit uit medelijden, maar uit compassie”. Als je medelijden met de ander hebt, stel je jezelf boven de ander en maak je de ander kleiner. Compassie komt echt uit jezelf en het maakt dat je de ander echt in zijn of haar kracht wilt zetten.
  • De tweede is: “Probeer niet te oordelen over een ander”. Je weet niet wat de achtergrond van die ander is en als je je oordeel al gereed hebt, ben je niet meer in staat goed te luisteren. En wie over een ander oordeelt, oordeelt ook over zichzelf.”
  • Daarna hadden we het over ‘eerlijkheid’. Eerlijk naar jezelf zijn en eerlijk naar de ander zijn. Wat voel je, wat zijn je dromen, wie houdt jou klein en wie laat jou groeien?
  • De laatste les was: “Life is all about choices, whether you make them or not”. Het leven gaat over keuzes maken, of je ze maakt of niet maakt. En je verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je maakt. Ze zei: “Ik heb ook niet altijd goede en slimme keuzes gemaakt en van elke keuze leer je en word je een beetje wijzer. Zo heb ik de keuze gemaakt om niet achterom te kijken, zoals velen hier in dit tehuis wel doen, maar het verleden los te laten en te genieten van alle goede momenten die ik heb. Zo geniet ik nu van dit gesprek met jou.”

Is dit laatste niet ongelooflijk knap? Ik kom binnen mijn werk behoorlijk veel mensen tegen die achterom kijken en vinden dat vroeger alles beter was. We kunnen er niet omheen, soms waren dingen natuurlijk ook beter. Het is alleen zo dat er op dit moment ook goede zaken zijn te benoemen in je werk. Als je alleen naar de negatieve aspecten kijkt en deze bespreekt met je collega’s, kom je in een negatieve spiraal terecht die energie kost. Voor degenen die het positieve uit het werk halen en de blik naar voren richten, zijn negatieve collega’s energievreters en deze ga je dan vaak (on)bewust vermijden. Dit komt dan weer de samenwerking niet ten goede.

Op dit moment studeert Betty nog steeds. Ze had zelfs het boek Immunity to change gelezen! Ook komen nog dagelijks mensen haar opzoeken in haar kleine kamertje, vol met boeken en cd’s, om met haar te spreken. Jongeren zijn gek op haar, want ze neemt iedereen serieus en geeft de aandacht die hij of zij verdient. En ze zegt op haar beurt dat ze zoveel van jongeren leert! Mijn dochter had ook een gesprek met Betty dat diepe indruk op haar maakte. Ze kreeg na afloop een steen met het woord ‘Angel’ erop. Ze zei: “Elke keer wanneer je je rot voelt, pak je de steen en dan helpt een engel je weer vooruit.” Tegen mij zei ze ten afscheid: “De volgende keer dat je komt zal ik er niet meer zijn, maar dan ben ik in spirit bij je. Laten we tot ik het nog aan kan gaan Skypen.” Wat een voorrecht om deze bijzondere vrouw te kennen. Zij betekent nog dagelijks veel voor de mensen die zij spreekt. Daarom ben ik ook zo’n voorstander van mentorschap of meester – gezel beleid. Ik denk dat oudere en jongere werknemers écht iets van elkaar kunnen leren.

Met warme groet,
Nienke

 

Laat een reactie achter

Neem contact op

Laat ons weten waar je tegenaan loopt en hoe we je kunnen ondersteunen.

Voer een zoekopdracht in en druk op Enter

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.Ik ontvang graag de weggever
 
Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.Ik wil graag de nieuwste blog ontvangen
 
Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Organisatie
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Hierbij geef ik mij op voor het HR Business Café

N.B. Met u aanmelding komt u automatisch op de bloglijst van Inukzoek. U ontvangt ongeveer vier keer per jaar een blog. Als u dit niet wilt kunt u zich direct uitschrijven onderaan de blog.

dit veld niet invullen s.v.p.